Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ


ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ Ε'1  ΚΑΙ Ε΄2 ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Διονύσης Σαββόπουλος


Ο Διονύσης Σαββόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου 1944. Μετακομίζει το 1963 στην Αθήνα για σπουδές στην Νομική τις οποίες όμως διακόπτει για το τραγούδι. Ο πρώτος του δίσκος ‘’Το φορτηγό ‘’ τον κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό ενώ ο επόμενος δίσκος του “Το περιβόλι του τρελού” γνωρίζει διεθνή επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της χούντας αν και φυλακίζεται 2 φορές βγάζει τους δίσκους “Μπάλλος” και “Βρώμικο ψωμί”. Γράφει μουσική για την ταινία “Happy Day” η οποία βραβεύεται αν και ο ίδιος αρκείται να παραλάβει το βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. 


                                  Ο Διονύσης Σαββόπουλος

Το 1975 παρουσιάζει το δίσκο “Δέκα χρόνια κομμάτια” ενώ το 1983 μετά το δίσκο του “Τραπεζάκια έξω”,  γιορτάζει την 20η επέτειο της καριέρας του σε μια συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο μπροστά σε 80.000 ανθρώπους .
Το 1987 παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή το ‘’ Ζήτω το ελληνικό Τραγούδι.
 Ο Διονύσης Σαββόπουλος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι μάχιμος και παραγωγικός καλλιτέχνης με συναυλίες, δίσκους κλπ.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Wolf Biermano Louis Liacho Deguri έχουν μεταφράσει και ηχογραφήσει τα τραγούδια του.

ακούστε το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου "τί έπαιξα στο Λαύριο" (πηγή: youtube.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου