Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011


Λευτέρης Παπαδόπουλος

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι Έλληνας δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1935. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 εργάζεται ανελλιπώς με την εφημερίδα <<Τα Νέα>>. Έχει γράψει στίχους εκατοντάδων τραγουδιών σε πρωτότυπη ποίηση αλλά και από μετάφραση (Λόρκα, Νερούδα).

Λ. Παπαδόπουλος

Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες.   Έχει συγγράψει πολλά βιβλία εκ των οποίων << Επαρχίες της Αθήνας>>,<< Η Τουρκία χωρίς φερετζέ>> ,το θεατρικό <<Ο δρόμος >> (1969) και την κριτική μονογραφία: ‘’Ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος για τη στιχουργό Ευτυχία  Παπαγιαννοπούλου.’’ Είναι μέλος της Ενώσεος Συντακτών Ημερ. Εφημ. Αθηνών (ΕΣΗΕΑ),της εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Συνεργάστηκε με τους Μάνο Λοΐζο, Μ. Πλέσσα, Στ. Κουγιουμτζή, Γ. Σπανό και τραγούδια του τραγούδησαν σημαντικοί Έλληνες τραγουδιστές όπως οι: Γ. Νταλάρας, Γ. Πουλόπουλος, Δ. Γαλάνη, Χ. Αλεξίου, Μ. Μητσιάς κ.α.


διαβάστε τους στίχους από ένα τραγούδι του Λ. Παπαδόπουλου (μουσική: Μίμη Πλέσσα)


Ο παλιός φωνόγραφος
πάνω στο τραπέζι
άρχισε να παίζει
μες στη σιγαλιά

Κι η καρδιά σου έλιωσε
κι έγινε ένα δάκρυ
στων ματιών την άκρη
σα δροσοσταλιά

Ξημερώνει Κυριακή
μη μου λυπάσαι
Έιναι όμορφη η ζωή
να το θυμάσαι

Ο παλιός φωνόγραφος
πάνω στο τραπέζι
έπαψε να παίζει
μέσα στη νυχτιά

Το τραγούδι τέλειωσε
μα η λύπη μένει
σαν ναυαγισμένη
στη θολή ματιά


--------------------------------------------------------------------------


ΜΑΝΟΣ  ΛΟΪΖΟΣ
Ο  Μάνος  Λοΐζος (Κύπριος στην καταγωγή) γεννήθηκε  στην  Αλεξάνδρεια  της  Αιγύπτου, στις  22  Οκτωβρίου  του  1937  και  πέθανε  στο  νοσοκομείο  στη  Μόσχα (Ρωσία)  στις  17  Σεπτεμβρίου το  1982.
Είχε  κυπριακή  καταγωγή, ο  πατέρας του Ανδρέας  Λοΐζος καταγόταν και ήταν κάτοικος των Αγίων  Βαβατσινιάς χωριό  της  Λάρνακας Κύπρου και  η μητέρα του , Δέσποινα  Μανάκη καταγόταν από τη  Ρόδο.
Μαθητής  του  Αβερώφειου  Γυμνασίου  της  Αλεξάνδρειας, αρχίζει  να  μαθαίνει  βιολί  αλλά  καταλήγει  στην  κιθάρα. Με συνομήλικους  φίλους του  φτιάχνουν μια  μικρή  κομπανία  που  παίζει  σε  φιλικές  και  οικογενειακές  εκδηλώσεις . Ο πατέρας του τον  αγοράζει το  πρώτο του πιάνο.
Όταν έρχεται στην Αθήνα, αφήνει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει ενώ τελικά τον κερδίζει η αγάπη του για το τραγούδι.
Εξέδωσε μόλις 10 μεγάλους δίσκους ενώ συνολικά τα τραγούδια που καταγράφηκαν σε αυτούς είναι 94.
Συνεργάστηκε με στιχουργούς όπως ο  Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Φώντας  Λάδης, η Κωστούλα Μητροπούλου, ο Μανώλης Ρασούλης και  με  ερμηνευτές όπως η Χάρις  Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Καλαντζής, Β. Παπακωνσταντίνου κ.α.
Μ. Λοίζος

Δισκογραφία : "Ο σταθμός" , "καλημέρα  ήλιε" ,"τα τραγούδια του δρόμου", "τα νέγρικα", "Οι θαλασσογραφίες", "Γράμματα στην αγαπημένη" κ.α.
Ο τελευταίος του δίσκος ήταν  "Τα τραγούδια  της Χαρούλας". 


Δείτε και ακούστε τραγούδια του Μάνου Λοίζου στη σελίδα του ιστολόγιού μας  με τα "βίντεο" (πηγή: youtube.com)

------------------------------------------------     
Νίκος Γκάτσος
Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 στα Χανιά Φραγκόβρυσης της Αρκαδίας.  Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνώριζε αγγλικά κ γαλλικά και είχε μελετήσει τον Παλαμά, το Σολωμό, το δημοτικό τραγούδι καθώς και τις νεωτεριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκη ποίηση. Το 1943 εξέδωσε τη μοναδική αλλά πολύ σημαντική ποιητική του συλλογή "Αμοργός". Συνεργάσθηκε με την "ΑγγλοΑμερικανική επιθεώρηση" ως μεταφραστής και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως ραδιοσκηνοθέτης για βιοποριστικούς λόγους ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση θεατρικών έργων όπως αυτή του « Ματωμένου Γάμου» (Λόρκα), "ο πατέρας" (Στρίνμπεργκ) κ.α.

Ν. Γκάτσος
. Μεγάλη προσφορά έχει σαν στιχουργός στο ελληνικό Τραγούδι. Συνεργάστηκε με κορυφαίους έλληνες συνθέτες:Μ.Χατζιδάκις, Μ.Θεοδωράκης, Στ.Ξαρχάκος,Δ.Μούτσης,Λ.Κελαηδόνης, Χ.Χαλάρης κ.α.


Ο Νίκος Γκάτσος πέθανε στις 19 Μαϊου 1992. Υπήρξε όμως εξέχουσα μορφή του ελληνικού ποιοτικού τραγουδιού.


διαβάστε τους στίχους από το τραγούδι του Ν. Γκάτσου "Η Περσεφόνη" ("ο εφιάλτης της Περσεφόνης") (μουσική: Μάνου Χατζιδάκι)


Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο πάν να δουν διυλιστήριο.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.

Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.

-----------------------------------------------------------------------
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννιέται το 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης και περνάει τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα. Ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός παίζοντας βιολί και κλαρινέτο. Το 1967 επιβάλλεται στην Ελλάδα δικτατορία και ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναχωρεί στο Λονδίνο. Σε μια συναυλία διαμαρτυρίας θα τραγουδήσει επί σκηνής με τον Τζον Λένον τα Ζαβαρακατρανέμια. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1969 κυκλοφορεί το πρώτο μεγάλο δίσκο του « Ήλιος ο πρώτος» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.
Γ. Μαρκόπουλος
Το 1970 παρουσιάζει το "Χρονικό" έργο σταθμός για την ελληνική μουσική που το δούλευε μαζί με το στιχουργό Κώστα Μύρη. Από τις πιο γνωστές δισκογραφικές του συλλογές είναι: «Ιθαγένεια", "Χρονικό", "Ο Στρατής ο θαλασσινός" "ανάμεσα στους αγάπανθους", "Τα Ριζίτικα", "οι Μετανάστες", "Θητεία", "Θεσσαλικός κύκλος", "Ανεξάρτητα", το "Οροπέδιο" κ.α.     
Ακούστε τη βραβευμένη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου από την αγγλική τηλεοπτική σειρά "Who pays the ferryman" ("ποιος πληρώνει τον βαρκάρη")(πηγή: youtube.com)


"ποιος πληρώνει το βαρκάρη"

1 σχόλιο: