Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 

ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ Ε'1  ΚΑΙ Ε΄2 ΤΜΗΜΑΤΩΝ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν Έλληνας μουσικοσυνθέτης και στιχουργός ο οποίος άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στα 15 του χρόνια.
Έγραψε το πρώτο του τραγούδι, το “περιστεράκι”, το 1960. Συνεργάσθκε με σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Χάρις Αλεξίου, η Άννα Βίσση, ο Γιάννης Πάριος κ.α.. Ειδικά από τη συνεργασία του με το Γιώργο Νταλάρα ηχογραφήθηκαν τραγούδια με πολύ μεγάλη επιτυχία όπως τα: “Κάπου νυχτώνει”, “ο ουρανός”. “δίχως την καρδούλα σου”, “όταν ανθίζουν πασχαλιές”, “οι ελεύθεροι κι ωραίοι”, “όλα καλά” και πολλά άλλα.
Το πιο γνωστό τραγούδι του ήταν το “μη μου θυμώνεις μάτια μου” το οποίο γνώρισε και διεθνή επιτυχία.


                  Σταύρος Κουγιουμτζής

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έγραψε και μουσική για το θέατρο όπως για την παράσταση “ το ταξίδι” , σε κείμενο του Γιώργου Θέμελη που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο βορείου Ελλάδος το 1966.
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αλλά επανήλθε το 1998 με το δίσκο “ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων” με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή παράδοση.
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής πέθανε στις 12 Μαρτίου του 2005.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου